top of page

ROVED Grunge coverband brengt je terug naar de jaren 90.

 

Hoe wordt je Grunge

 

3 Methoden:

 

Er gepast uitzien

Luister naar de muziek

Je 'grunge' gedragen

 

Het woord ‘grunge’ wordt geassocieerd met een Amerikaanse muziekstroming uit de late jaren ’80. Het woord ‘grunge’ werd als eerste gebruikt in een persbericht voor de band Green River: “gritty vocals, roaring Marshall amps, ultra-loose GRUNGE that destroyed the morals of a generation.” De stijl, de muziek en de houding kenmerkte een generatie wiens invloed tot op de dag van vandaag doorklinkt. Als je deel wilt uitmaken van deze subcultuur dan staat hieronder een aantal tips waarmee je op de juiste manier kunt beginnen.

 

 • Deel 1 van 3: Er gepast uitzien

 

 

 • Draag flanel en werkschoenen. Er is niets dat sneller aan de grunge-look doet denken dan een houthakkersoverhemd en een paar werkschoenen. Deze zijn doorgaans voor een paar euro te krijgen bij tweedehandswinkeltjes. De overhemden zijn zowel voor mannen als vrouwen geschikt om snel een grunge-look te realiseren. Andere unisex-kledingstukken die goed in je grunge-garderobe passen zijn bijvoorbeeld oude leren- of spijkerjacks, bandshirtjes, lange shorts en oude, te grote vesten.

   

  • Voor meiden zijn maxi rokken, jurken, en leggings met een oud of grappig patroon ook een slimme investering.

 • Shop bij de kringloopwinkel. Zoek kledingstukken die vooral comfortabel en praktisch zijn in plaats van kleding die modieus is. Mensen die zich als grunge bestempelen hechten meer waarde aan spaarzaamheid en gebruiksgemak dan aan mode. Alles tweedehands is sowieso geschikter en wenselijker.

   

 • Omarm tegenstellingen. Een voor vrouwen bekende grunge-look is een gebruikte ‘babydoll’-jurk gecombineerd met grote, zwarte werkschoenen. Als je van rokken houdt met een bloemenprint, draag deze dan samen met een leren jasje. De bekendste grunge-look voor mannen bestaat uit lang, ietwat vrouwelijk haar, met een oud flanellen overhemd, jeans en laarzen. Als je een fel gekleurde korte broek hebt die je graag draagt, combineer deze dan met een wollen blazer en werkschoenen.

   

   

  • Elk kledingstuk dat er een beetje smoezelig of gebruikt uitziet kan onderdeel uitmaken van je garderobe. Het gaat er meer om een bepaald soort wereldbeeld en schoonheidsideaal uit te dragen dan om een specifiek merk, of een specifieke kledingstijl.

  • Accessorize. Het dragen van een zonnebril of lange sokken is een terugkerend fenomeen in de grunge-look. Koop buttons van je favoriete band en versier er je jas of rugtas mee. Draag verder goedkope sieraden en gedateerde snap-armbanden.

 • Besteed niet te veel tijd aan je haar. Rommelig en vettig haar zijn typische visitekaartjes voor de grunge-look. Als man straal je gelijk grunge uit als je onverzorgde gezichtsbeharing en lang donker haar hebt. Als vrouw kun je overwegen om een gedeelte van je haar roze, blauw of paars te verven. Besteed verder niet te veel aandacht om je haar te ‘perfectioneren’. Draai het in een knot, doe het in een paardenstaart of laat het lekker los. Het maakt niet uit als het pluist, of droog aandoet.

   

 • Mix je make-up naturel en gedurfd. Een beetje make-up kan je grunge-look complementeren, maar je wilt over het algemeen niet te veel make-up, of te veel tijd aan je make-up besteden. Probeer bijvoorbeeld eens alleen rode lippenstift te gebruiken en verder niets. Of breng donkere make-up rond je ogen aan, en laat je lippen naturel.

 

 • Deel 2 van 3: Luister naar de muziek

 

 

 • Ga op onderzoek uit. Grunge werd toch door Nirvana in Seattle uitgevonden? Nou, niet helemaal. Kurt Cobain en co. zetten grunge internationaal op de kaart. Dat zeker. Maar het genre zelf wordt doorgaans sterker geassocieerd met allerlei bands die bij het SubPop-label uit Seattle onder contract stonden. De oorsprong van de muziekstijl is te vinden in de vroege metal van Black Sabbath uit Engeland, en de lossige punkrock van Scientists uit Australië.

   

  • SubPops vlaggenschip was Mudhoney, en niet Nirvana. Mudhoney kwam voort uit het eerdergenoemde Green River en is vandaag de dag nog steeds actief. Bovendien maken ze nog steeds geweldige muziek.

   

 • Cobain and Krist Novoselic, de oprichters van Nirvana, komen allebei uit Aberdeen, Washington en woonden ergens anders toen ze internationale bekendheid verwierven met hun bekendste album ‘Nevermind’. Dave Grohl, die op het eerste album van Nirvana nog niet meespeelde, komt uit Washington D.C.

   

 • Grunge-muziek is herkenbaar vanwege zijn vrije structuur, zijn extreem harde, overgestuurde gitaargeluiden, en zijn grommende, agressieve vocalen. Door dit alles klinkt wel een diepe melodieuze ondertoon. Cobain hield van The Beatles, Johnny Cash, en Abba, maar ook van meer eigentijdse groepen zoals R.E.M. De wisselwerking tussen hard en rustig, lelijk en mooi, herrie en melodie staat centraal in de grunge.[1]

   

  • Black Sabbath en Led Zeppelin worden vaak genoemd als invloeden op de grunge. Minder vaak genoemd wordt het gitaarspel tussen Neil Young en zijn achtergrondband Crazy Horse. Daarnaast waren ook hardcore punkbands zoals Black Flag en Minor Threat van grote invloed.[2]

   

 • Maak jezelf bekend met de essentiële albums en bands. De typische meesterwerken van de grunge, en waarschijnlijk de beste plek om te beginnen, zijn de drie studioalbums van Nirvana (‘Bleach’, ‘Nevermind’, en ‘In Utero’). Volg deze albums op met Soundgarden’s ‘Badmotorfinger’ en ‘Superunknown’ en Pearl Jam’s ‘Ten’ en ‘Vs.’. Ga vervolgens door met ‘Superfuzz Bigmuff’ van Mudhoney, en ‘Dirt’ van Alice in Chains.

   

 • Luister naar de albums en kies zelf voor je favoriet. Grote grunge-fans zullen het vast niet onmiddellijk eens zijn met wat je ook tot je favorieten schaart. Sommigen zullen zelfs zeggen dat de onmogelijk te verkrijgen eerste EP van Bikini Kill het enige album is dat de moeite waard is. Dat is niet erg. Luister naar de eerdergenoemde platen en bepaal voor jezelf wat je goed en niet goed vindt.

   

  • Duik er dieper in. Als je alle ‘mainstream’-hits gehad hebt, kijk dan naar andere platenlabels zoals Kill Rock Stars. Andere bands zoals The Melvins hebben een wat meer uitdagend repertoire en hebben nooit de aandacht van het grote publiek gekregen, daar waar Nirvana en Pearl Jam dat bijvoorbeeld wel deden. Zoek uit naar welke muziek de leden van jouw favoriete bands graag naar luisteren. Zoek op wie hun favoriete grunge-artiesten zijn en wie hen beïnvloed hebben.

  • Dead Moon, Tad, Love Battery, Screaming Trees, The Afghan Whigs, Hole, Babes in Toyland, L7, en Mother Love Bone zijn bijvoorbeeld bands die zeker de moeite waard zijn.

 

 • Deel 3 van 3: Je 'grunge' gedragen

 

 • Protesteer tegen de mainstream door níet mee te doen. De kleding en muziek die we met de grunge-cultuur associeren waren uiterlijke vertoningen van frustratie en apathie ten opzichte van de hedendaagse cultuur. De sociale vooroordelen en de toenemende ongelijkheid in rijkdom die de jaren ’80 met zich meebrachten zorgden ervoor dat sommige leden van ‘Generation X’ de 9-tot-5 mentaliteit verwierpen en op zoek gingen daar andere levensstijlen.

   

  • Biologische landbouw en duurzaamheid namen gedurende de jaren ’90 toe in populariteit. Dit is, gedeeltelijk, te danken aan het verwerpen van traditionele beroepskeuzes en levensstijlen door leden van de grunge-subcultuur.

   

 • Leer impopulaire dingen te waarderen. Grunge-pupillen leren cultuur, muziek, en kunst te waarderen die bij de grote massa doorgaans niet zo geliefd is. Voor jou zou het manifesteren van een grunge-imago geheel zonder flanellen overhemden, legerkistjes en een voorliefde voor Mudhoney mogelijk kunnen zijn. De grunge-filosofie is veel belangrijker dan een bepaald soort kleding of waarden.

   

  • Maak van je hobby je leven. De grunge-cultuur is sterk verbonden met een voorliefde voor de doe-het-zelf mentaliteit: je hebt geen theater nodig om een voorstelling te geven, een kelder is voldoende. Je hoeft niet per sé OOR te lezen, het zelf uitgeprinte blaadje dat je vriend gemaakt heeft moet je lezen. Je hoeft niet ergens te werken waar je tandartskosten vergoed worden, je kunt een part-time baantje in een restaurant nemen en wat extra geld verdienen op de vlooienmarkt. Zorg ervoor dat je band genoeg tijd heeft om te repeteren.

   

 • Het traditionele idee van studeren, werken, en met pensioen gaan, wordt door grunge-volgelingen doorgaans niet zo serieus genomen.

   

  • Verhuis naar de grote stad. Wat men tegenwoordig met grunge associeert is grotendeels het resultaat van jongeren uit kleine dorpjes en steden die naar de stad verhuisd zijn. Hier woonden zij in buurten waar de huur zo laag mogelijk was, en desondanks zetten zij een internationale beweging op. Overweeg om naar de stad te verhuizen en je voordeel te halen uit de voorzieningen aldaar. Doe dit dan wel als je er oud genoeg voor bent.

  •  

   

   

 

 

Deel 1: Er gepast uitzien
Deel 2: Luister naar de muziek
Deel 3: Je 'Grunge' gedragen
bottom of page