top of page

ROVED Grunge coverband brengt je terug naar de jaren 90.

Grunge volgens de geleerden

GRUNGE volgens de geleerden

 

G.J. van Wyk (2003), Etimologiewoordeboek van Afrikaans, Stellenbosch (incl. Supplement uit 2007)

 

1. Soort rockmusiek gekenmerk deur 'n skor, dikw. valsklinkende kitaarklank, slepende sang en nihilistiese lirieke. 2. Modestyl geïnspireer deur sangers en aanhangers van grunge (grunge 1), gekenmerk deur 'n vuil, verkreukelde voorkoms.
Uit Amer.Eng. sleng grunge (1973 in bet. 1, 1992 in bet. 2).
Amer.Eng. sleng grunge uit Amer.Eng. sleng grungy 'vuil, onnet, onaangenaam', wat vermoedelik gevorm is na analogie van woorde soos grubby 'smerig, morsig' en dingy 'goor, vuilerig'.

 

N. van der Sijs (2001), Chronologisch Woordenboek

 

grunge bepaald soort rockmuziek 1992 [De Coster 1999] <Engels

 

 

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen

 

grunge (← Am.-Eng. ‘troep, rotzooi’), harde deprimerende rockmuziek; slordig gespeelde drie akkoorden-rockmuziek met loodzware gitaren. Kenmerken zijn o.a. verwerping van de kunstmatigheid van meer sophisticated muziekstijlen en het benadrukken van het extreem lelijke. De grungebeweging ontstond in het Amerikaanse Seattle eind jaren tachtig. Pioniers waren de groepen L7, Pearl Jam en Nirvana (waarvan de leadzanger en vertegenwoordiger van een verloren generatie nihilisten, Kurt Cobain, in 1994 zelfmoord pleegde). Grunge was de rock-’n-roll-reactie tegen het behoudsgezinde puritanisme en patriotisme van de jaren tachtig en negentig. Nirvana’s hit Smells like Teen Spirit was symbolisch voor het ongenoegen van de jongeren van die periode.

Lekker smerige gitaar-riffs, krauwende stemmen, kortom onvervalste grunge — zoals het genre tegenwoordig genoemd wordt. (De Volkskrant, 18/01/92)
Bruce Pavitt: ‘Wij hebben meegeholpen aan het opbouwen van de hele grunge-mythe, maar we willen nu bands die anti-grunge zijn. Of bands die ‘grunge’ aanvullen met iets eigens. (Nieuwe Revu, 16/12/92)
Net zoals punk heeft grunge zijn wortels in de muziekcultuur. Niet die van Londen dit keer, maar van een stad in de Verenigde Staten: het veel minder tot de verbeelding sprekende Seattle. Daar werd grunge muziek en een grunge manier van kleden populair onder jongeren tijdens hun Lollapalooza festivals. (De Volkskrant, 02/01/93)
Maar zie vandaag de poorten van een middelbare school opengaan, of kijk rond op een popconcert, dan zie je dat grunge toch wel aanslaat. (De Morgen, 11/06/93)
Grunge werd gekenmerkt door muziek die een kruising was tussen de Beatles, punk en heavy metal... (HP/De Tijd, 17/09/93)
Een hypnotiserende mengeling van pop, grunge en soul, waarin de hakkende ritmegitaar en swingende drums het geluid bepalen. (Oor, 02/10/93)
‘Grunge’ werd de ‘gruizige’ muziek gedoopt die de rock voor de zoveelste keer nieuw leven inblies. (Elsevier, 24/12/94)
Sommige schrijvers lieten zich meeslepen door hun adoratie voor de man die aan de wieg stond van de grunge-revolutie in de popmuziek (vooral in trek bij goed opgeleide jong-volwassenen met een kritische maatschappijvisie.). (Trouw, 30/08/96(
Nirvana brak in het begin van de jaren negentig door en schopte de rockscène wakker met het succesvolle album ‘Nevermind’ dat de grunge-stijl, die in de ondergrondse muziekscène van Seattle furore maakte, toegankelijk maakte voor het brede publiek. (De Morgen, 17/05/97)
slonzige neo-hippieklederdracht; de antithese van de conventionele haute couture. Ook in samenstellingen als grungelook, grungemode enz.
Grunge. Sinds 1991 (de doorbraak van de Seattle-sound: Nirvana etc.). Kenmerk: Lang haar, snorren en sikjes, flanellen hemden, jeans, tribal tattoos, piercing. (Nieuwe Revu, 28/10/92)
Grunge werd na de Newyorkse zomershows hét onderwerp van gesprek, hoewel slechts enkele ontwerpers zich er hadden op toegelegd. Dat is niet zo verwonderlijk, Grunge ligt in het verlengde van de punk, en de essentie bestaat erin onkombineerbare dingen -zowel qua vorm als qua stoffen en kleuren- met elkaar te kombineren. Gezochte wansmaak, simpel gezegd. (De Morgen, 16/12/92)
Als bij Yves Saint Laurent grunge te zien was geweest, had Lagerfeld zijn paardestaart af moeten knippen, maar gelukkig bleef in dit huis alles bij het oude. (De Volkskrant, 20/03/93)
Deze zomer definitief in ons straatbeeld verschenen: grunge. Annick Botte, trend-redactrice bij Flair: ‘De grunge-achtige hippie-look heeft zich opvallend doorgezet; al gebeurde dat niet in alle Vlaamse steden in even sterke mate. (Panorama/De Post, 27/08/93)
Koffijberg liet zijn oog vallen op de slordige ‘grunge’-mode die uit de Amerikaanse muziekstad Seattle met grunge-rockbands als Nirvana en Pearl Jam kwam overwaaien (grungy betekent lelijk, armoedig, slordig, versleten). (Trouw, 30/10/93)
Grunge doet z’n uiterste best om er zo stom en onverzorgd mogelijk uit te zien: truien die vroeger nog te sloom waren om naar Roemenië te sturen, veel te wijde broeken, afgetrapte schoenen, slecht geknipt haar. ‘Een reactie op de cocaïne snuivende yuppie van de jaren tachtig,’ analyseert Thomas Hendriks. (Vrij Nederland, 27/11/93)
Zoals de ‘grunge’-mode ervoor zorgt dat je je in vieze, kapotte en versleten kleren kunt vertonen en dropjes al verkrijgbaar zijn onder de namen ‘keutels’, ‘snotjes’ en ‘drollen’, zo zouden er kleurbenamingen uit taboesferen van seks, stofwisseling, ziekte, dood en dergelijke kunnen komen. (Felix Van De Laar: Qua Nederlands, 1993)
Het is niet zo’n grote sprong van Flower Power naar het wat agressievere grunge, als absoluut ‘hoogtepunt’, of dieptepunt, want hèt anti-mode statement van de jeugd. (Elsevier, 02/04/94)
Natuurlijk was het antiburgerlijke al bekend, maar dan vooral naar beneden, dank zij de verzetshelden van de jaren zestig, de sliertige, slonzige ordeverstoorders die geen das droegen, zich niet glad schoren en alle make-up weigerden. Je ziet er nog restjes van, maar dan heet het grunge, bij een man als Theo van Gogh. (De Groene Amsterdammer, 12/10/94)
De kleding is hard op weg de massamarkt te bereiken door dezelfde stijl -grunge- als de popgroep Nirvana, gecombineerd met netkousen en legerkistjes en andere relikwieën van de punk van de jaren zeventig. (Opzij, december 1994)

 

bottom of page